LANSAREA PROIECTULUI ”VITAL – Vârstnici integrați activ în comunitatea locală din Timișoara”

COMUNICAT DE PRESĂ – Data 13.03.2025
LANSAREA PROIECTULUI” VITAL – Vârstnici integrați activ în comunitatea locală din Timișoara”
Cod proiect 313403
Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara anunță, în calitate de lider, demararea proiectului ”VITAL – Vârstnici integrați activ în comunitatea locală din Timișoara” cod mysmis 313403, cu o durată de 48 luni, respectiv martie 2025- februarie 2029.
Valoarea totală a proiectului este de 8.316.845,01 lei din care:
– 7.058.649,47 lei cheltuieli eligibile fonduri nerambursabile (FEDR+FSE) prin Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021 – 2027 (PIDS).
– 1.399.368,54 lei fonduri din buget local al Municipiului Timișoara (cheltuieli eligibile in valoare de 2% in suma de 141.173.00 lei, cheltuieli neeligibile in sumă de 1.258.195,54 lei)
Obiectivele proiectului sunt:
1. Reabilitarea și extinderea clădirii situate în Timișoara, pe strada Lorena nr. 33, cu scopul amenajării unui „Centru de zi pentru asistență și recuperare a persoanelor vârstnice”. În prezent, pe acest teren dezafectat se află o construcție de 90 de metri pătrați, care va fi renovată și extinsă cu încă 460 de metri pătrați, pentru a putea găzdui serviciile dedicate seniorilor. Durată estimată de realizare proiect tehnic și lucrări de dezvoltare infrastructură este maxim 30 luni.
2. Ulterior finalizării lucrărilor de construcții în cadrul centrului se vor furniza două tipuri de servicii sociale licențiate, finanțate prin proiect pe o perioadă de 18 luni:
I) serviciu social de tip centru de zi de asistență și recuperare (cod 8810CZ-V-I), destinat persoanelor vârstnice pentru care serviciul public de asistență socială va stabili dreptul la servicii sociale ca măsură de asistență socială, cu o capacitate de 50 de beneficiari.
II) serviciu social de tip unitate de îngrijire la domiciliu (cod 8810ID-I), destinat persoanelor vârstnice cu venituri insuficiente, dificultăți în realizarea activităților zilnice, dificultăți în asigurarea condițiilor de locuit, cu o capacitate de 10 de beneficiari.
Cui ne adresam?
Unui număr de 100 persoane vârstnice vulnerabile (cu vârsta de peste 65 de ani ) din Timișoara afectați de probleme locative, dintre care minimum 10 de etnie romă.
Cum vom ajuta persoanele vârstnice?
Prin derularea de activități la care vor putea participa toți beneficiarii în cadrul celor două servicii sociale licențiate:
✔️consiliere sociala individuala si/sau de grup- evaluarea rețelei sociale, asigurarea unei bune relaționări cu familia, menținerea legăturii cu instituții; consiliere privind întocmirea documentației pentru obținerea drepturilor sociale,
✔️ supravegherea stării de sănătate: educație pentru sănătate, administrare de medicamente, măsurarea glicemiei, măsurarea tensiunii arteriale, îngrijirea plăgilor simple, control post consultație;
✔️ lucrări pentru adaptarea locuințelor/ îmbunătățire condițiilor de locuit: montare bare, mânere pe pereți pentru facilitarea deplasării în locuință, lărgirea spațiilor de acces pentru fotoliu rulant, reparații curente ale locuinței (zugrăvit, schimbat prize/întrerupătoare, mici obiecte sanitare etc) și dotarea cu aparatură electrocasnica (mașina de spălat rufe, aragaz, frigider, cabină de dus, etc), servicii dezinsecție și deratizare;
✔️ consiliere/suport psihologic: prin spijin pentru gestionarea stresului, anxietății și depresiei, construirea și menținerea relațiilor sociale, dezvoltarea unor tehnici de adaptare și acceptare a schimbărilor fizice și mentale, consiliere în caz de deces etc.
✔️ activități de recuperare funcționala (kinetoterapie, fizioterapie).
În plus persoanele vârstnice din centru de zi de asistență și recuperare vor beneficia de :
✔️ igienă și îngrijire personală – servicii de frizerie/ coafură, manichiură, pedichiură, etc.
✔️ activități de petrecere timp liber și integrare socială: lucru manual, jocuri de societate, bricolaj, activități recreative; pregătirea, organizarea și participarea la evenimente cultural-artistice;
✔️ dezvoltarea de deprinderi digitale constând în: redactarea și transmiterea de mesaje on-line, folosirea postei electronice, utilizarea de programe social media, redactarea de documente, cumpărături on-line și plata facturilor, căutarea de informații relevante cu privire la domeniile de interes, păstrarea condițiilor de siguranță în utilizarea tehnologiilor IT.
✔️ asigurarea transportului la/de la centru al vârstnicilor care întâmpina dificultăți de deplasare, cu un microbuz.
De asemenea persoanele vârstnice din evidența unității de îngrijire la domiciliu vor putea beneficia de :
✔️ ajutor la domiciliul pentru activitățile de baza ale vieții zilnice: igienă corporală, îmbrăcare și dezbrăcare, hrănire si hidratare, mobilizare si transfer, deplasarea în interior, comunicare și ajutor pentru activități instrumentale ale vieții zilnice
Aceste servicii sociale vor contribui la integrarea activă și demnă a persoanelor vârstnice în viața comunității, reducând totodată riscul de excluziune socială pentru cei aflați în diverse grade de dependență, în special pentru persoanele cu venituri insuficiente.
Ulterior finalizării proiectului Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara va continua să furnizeze cele două tipuri de servicii sociale pentru persoanele vârstnice vulnerabile din Timișoara.
Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara (DASMT) este serviciul public de interes local, înființat prin HCLMT nr. 218/2017, sub autoritatea Consiliului Local al Municipiului Timișoara. Misiunea sa este de a implementa măsuri de asistență socială pentru protecția copilului, familiei, persoanelor vârstnice, persoanelor cu dizabilități și altor categorii vulnerabile. DASMT este un furnizor acreditat de servicii sociale, oferind 14 tipuri de servicii licențiate printr-o echipă de peste 300 de angajați, deservind anual aproximativ 10.000 de persoane vulnerabile. Cheltuielile de funcționare sunt acoperite din bugetul local, asigurând stabilitate financiară pentru funcționarea serviciilor sociale la nivel municipal.
Suntem profund recunoscători Primăriei Municipiului Timișoara pentru sprijinul constant și implicarea activă în dezvoltarea și extinderea serviciilor sociale dedicate persoanelor vârstnice din comunitatea noastră.
Manager de proiect: Codruța Darida Data 13.03.2025
Timișoara, str. Ioan Plavoșin nr. 21
Compartiment Relații Publice
Tel: 0356/416050
Email: social@das.primariatm.ro
Web: https://socialtm.ro/
Facebook: https://facebook.com/socialtm.ro/
Instagram: https://instagram.com/dastimisoara/