Scopul principal al proiectului CARE4U este de a sprijini familiile afectate de dizabilitatea copilului prin implicarea părinților/adulților care au grijă de copii în activități educative și de dezvoltare personală și prin conectarea specialiștilor implicați în problematică într-o rețea de sprijin care să stabilească proceduri integrate de lucru pe termen lung.
Pentru a realiza acest scop am plănuit o serie de activități concrete pentru părinții și specialiștii din Timișoara care au în grijă copii cu dizabilități:
- Crearea unei rețele locale de părinți și specialiști care vor lucra împreună la un mod de lucru integrat pentru grija copilului cu dizabilitate
- Scopul este ca toți cei care lucrează pentru depășirea situației de vulnerabilitate a unui copil să fie conectați astfel încât intervențiile lor să fie coordonate și corelate unele cu celelalte și să ofere copilului un pachet cât mai coerent de servicii și atenție. Participanții se vor întâlni cel puțin de 5 ori pentru a pune la punct modul de lucru și bazele metodologiei ce urmează a fi produsă și publicată ca rezultat al acestor întâlniri și ca instrument de folosit pe termen lung.
- Ateliere de dezvoltare personală pentru părinți/îngrijitori/familii
- Vrem să avem grijă de cei care au grijă, pentru că știm că își sacrifică mult din timpul și energia lor. Așa că ne-am gândit să oferim câteva ateliere pentru dezvoltarea unor abilități de bază în IT, limba engleză și comunicare în timp ce copiii lor vor participa la activitățile din centrele noastre. Am inclus 4 ateliere de IT, 3 de limba engleză și 2 de comunicare.
- Știm cât de valoros este să fii ascultat și înțeles și să ai sprijinul unei comunități în situații vulnerabile, așa că oferim părinților și posibilitatea de a participa la 5 sesiuni de consiliere de grup împreună cu un psiholog.
- Schimburi de bune practici cu partenerii noștri din Szeged – Fundația de Sprijin pentru Dezvoltarea Timpurie și Integrare KORINTA
- Fundația Korinta are o vastă experiență în lucrul cu copiii mici cu dizabilități, iar participarea la cele 4 schimburi de experiență planificate (2 în Timișoara și 2 în Szeged) va fi benefică de ambele părți.
- Nu în ultimul rând ne dorim o mai bună conștientizare publică a problematicii pe care o abordăm în acest proiect. Vrem să facilităm o schimbare de perspectivă atât în rândul beneficiarilor noștri direcți, dar și în rândul publicului, astfel încât familiile să fie mai bine echipate pentru a depăși sentimente de rușine și izolare, iar comunitatea să fie mai bine pregătită pentru a primi și integra aceste familii cu dificultăți, dar cu drepturi egale.
Pentru înscrierea în activități rugăm părinții și specialiștii din Timișoara să completeze formularele de mai jos până la data de 30 iunie 2023:
Toate activitățile se vor desfășura în perioada 1 iulie 2023 – 30 octombrie 2024. Programarea pe zile și ore a activităților se va face în așa fel încât să acomodeze cât mai mulți dintre doritori, în funcție de orarul și nevoile lor.
De asemenea, pentru activitățile de dezvoltare personală, conținutul se va propune după o discuție inițială cu cei înscriși, în așa fel încât să fie cât mai relevant pentru grup. Atelierele se vor face într-un mod non-formal și se va oferi certificat la final.
Găsiți mai multe informații despre proiect aici. Vă așteptăm cu drag!