Ziua mondială pentru combaterea bolii Alzheimer (World Alzheimer’s Day) este marcată, la nivel mondial, pe 21 septembrie, fiind iniţiată de către Federaţia Internaţională a Asociațiilor pentru Alzheimer, (Alzheimer’s Disease International – ADI) în 1994, cu sprijinul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
Scopul manifestărilor dedicate acestei zile la nivel internaţional este de a creşte gradul de conştientizare asupra bolii Alzheimer şi de a înlătura stigmatul care persistă în jurul acesteia.
În anul 2023, Ziua Alzheimer se desfăşoară sub sloganul Alzheimer’s Disease International: „Niciodată prea devreme, niciodată prea târziu”/ “Never too early never too late”.
Centrul de zi de integrare/reintegrare socială pentru persoane aflate în dificultate “dr. Aurora Heim” a organizat astăzi, 21 septembrie, un eveniment care a cuprins un program pregătit de către beneficiarii centrului împreună cu personalul.
A fost prezentată o frumoasă scenetă de teatru, poezii recitate în diferite graiuri regionale, dar și cântece populare. Într-o atmosferă familială, presărată cu momente de compasiune, amintiri, dar și bucurie, evenimentul a trezit multă emoție în rândul celor prezenți.
Totodată, a fost prezentat un material în care protagoniști au fost beneficiarii și personalul centrului, realizat cu sprijinul Asociației Kabaitan, care a pornit de la o simplă întrebare: “ Ce aș vrea să nu uit niciodată? “ .
În cadrul Centrului de zi “dr. Aurora Heim” principala preocupare a specialiștilor este ca beneficiarii care suferă de boala Alzheimer să își păstreze cât mai mult timp mare parte din independență, precum și încrederea în sine. Totodată, să se bucure pentru o periodă cât mai îndelungată de amintirile frumoase create de-a lungul vieții.
În acest sens, se desfășoară ședințe de consiliere socială, psihologică și medicală, ședințe de kinetoterapie, ergoterapie, logopedie, meloterapie, dar și cluburi de dans și ateliere de pictură și relaxare. De asemenea, la centru sunt organizate periodic grupuri de suport pentru membrii familiilor/aparținătorii persoanelor bolnave de Alzheimer. Aceste întâlniri le permit apropiaților bolnavilor să se reunească, să își exprime provocările cu care se confruntă și să găsească împreună soluții.
Datele de contact ale centrului sunt: strada Ioan Plavoşin, nr.21, tel. 0256.286.487, e-mail: c.asistentadificultate@gmail.com.