Procedura de organizare si desfasurare a probei suplimentare de testare a competenţelor lingvistice de comunicare în limbi străine la concursurile organizate pentru ocuparea unor funcții publice/de natură contractuale vacante/temporar vacante din cadrul Directiei de Asistenta Sociala a Municipiului Timișoara are drept scop crearea unui cadru unitar pentru testarea abilitatilor si competentelor lingvistice de comunicare în limbi străine pe nivele de dificultate : de bază, mediu sau avansat.
Procedura se aplică pentru concursurile organizate în cadrul Directiei de Asistenta Sociala a Municipiului Timișoara, în condiţiile legii, pentru ocuparea posturilor vacante de funcții publice și de natură contractuală, care necesită testarea competenţelor specifice în domeniul limbilor străine, în cadrul probei suplimentare.
Competențe – ansamblu multifuncțional și transferabil de cunoştinţe, deprinderi/abilităţi şi atitudini, relevant în context, necesar pentru adaptarea la cerinţele profesionale specifice de exercitare a unei funcţii publice; un set de caracteristici personale demonstrabile și măsurabile, ce cuprinde: cunoștințe,atitudini și abilități, care fac posibilă îndeplinirea eficientă a unei activități (capacitatea de a fi performant).
În conformitate cu prevederile Art. 32, alin (2) din HG nr.1336/28.10.2022 pentru aprobarea Regulamentului-cadru privind organizarea şi dezvoltarea carierei personalului contractual din sectorul bugetar plătit din fonduri publice, la concursul pentru ocuparea unui post vacant sau temporar vacant în funcţie de complexitatea postului și în situaţia în care în fişa de post sunt prevăzute competenţe lingvistice,se poate organiza o probă suplimentară, care se desfăşoară ulterior afişării rezultatelor la selecţia dosarelor, dar nu mai târziu de data prevăzută în anunţul de concurs pentru proba scrisă şi/sau proba practică, după caz, sau proba interviu. Prin act administrativ al conducătorului instituţiei sau autorităţii publice se aprobă procedura de organizare şi desfăşurare a probei suplimentare.
Prevederile art. 47, alin (1), alin (2), alin (3) din H.G. nr. 611/2008, pentru aprobarea normelor privind organizarea şi dezvoltarea carierei funcţionarilor publici,cu modificările si completarile ulterioare, stipulează că la concursul de recrutare pentru ocuparea funcţiilor publice se pot organiza probe suplimentare, pentru fiecare dintre competenţele specifice stabilite, în condiţiile legii. Proba suplimentară se desfăşoară ulterior afişării rezultatelor la selecţia dosarelor, dar nu mai târziu de data prevăzută în anunţul de concurs pentru proba scrisă şi se gestionează de către unul sau mai mulţi experţi în domeniu, la solicitarea şi prin grija autorităţii sau instituţiei publice organizatoare a concursului. Expertul nu este membru al comisiei de concurs sau, după caz, al comisiei de soluţionare a contestaţiilor. Proba suplimentară se desfăşoară cu respectarea principiilor prevăzute de prezenta hotărâre, potrivit procedurii/procedurilor aprobate la nivelul autorităţii sau instituţiei publice
Proba suplimentară de testare a competenţelor lingvistice de comunicare în limbi străine se organizează ori de câte ori această condiţie este specificată în propunerile de organizare a concursurilor de ocupare a unor posturi vacante, întocmite de șefii structurilor subordonate institutiilor, după caz, avizate de directorii generali adjuncți și aprobate de directorul general al Directiei de Asistenta Sociala a Municipiului Timișoara.
Proba suplimentară se gestionează de către unul sau mai mulţi experţi cu cunoștințe aprofundate a limbii sau limbilor străine ce urmează să fie testate, demonstrate prin documente corespunzătoare. Experții vor fi desemnați prin Dispozitia emisă de directorul general al instituției, în baza unui referat întocmit de Serviciul Resurse Umane, și pot fi, după caz:
Experții desemnați în domeniul în care se vor testa competențele specifice ale candidatului prin proba suplimentară de testare a competențelor lingvistice de comunicare în limbi străine, beneficiază de o indemnizație prevăzută la art. 42, alin. (1), alin (2) și alin (3), din H.G. nr. 611/2008, cu modificările și completările ulterioare, reprezentând 10% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, care va fi plătită de Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara.
5.2. Desfășurarea probei suplimentare
5.2.1. Pregătirea probei suplimentare de testare a competențelor lingvistice
Structurile funcţionale din cadrul Directiei de Asistenta Sociala a Municipiului Timișoara solicită organizarea concursurilor de ocupare a posturilor vacante/temporar vacante existente în structura lor, prin întocmirea unei propuneri , descrisă la pct. 5.1.
Daca pentru ocuparea posturilor este necesară îndeplinirea unor condiţii specifice privind competenţele lingvistice de comunicare în limbi străine, acestea se precizează în respectiva propunere la care este anexata fișa postului care reflectă nivelul de competențe lingvistice cerut.
În situaţia în care competenţele specifice, solicitate conform fişei postului sunt stabilite la nivel de bază, mediu sau avansat, în anunțul de concurs se precizează explicit organizarea și desfășurarea unei probe suplimentare, conform prevederilor art. 47 din H.G. nr. 611/2008 și ale art. 32, alin (2) din H.G. nr.1336/28.10.2022, asigurându-se astfel publicitatea în condițiile legii , respectiv prin afișare la sediul instituției și postate pe pagina de internet https://www.social tm/sectiunea noutati categoria concursuri .
Desemnarea experţilor se face prin act administrativ emis de directorul general al Direcției de Asistență Socială a Municipiului Timișoara. Se vor nominaliza expertul/experții atât pentru asigurarea desfășurării probei suplimentare de testare a competențelor lingvistice de comunicare în limbi străine precum și expertul/experții care să asigure soluționarea unor eventuale contestații. Experții nu sunt membrii ai comisiei de concurs sau, după caz, ai comisiei de soluționare a contestațiilor.
În situația în care, din motive justificate/obiective, Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara nu poate desemna un expert, aceasta va contracta servicii de consultanță cu persoane care vor fi nominalizate în acest sens prin act administrativ emis de directorul general al DAS MT. Astfel, serviciul responsabil cu achizițiile va realiza procedurile de achiziționare a serviciilor de consultanță, cu indicarea limbii străine și a nivelului de cunoștințe al limbii străine solicitat prin fişa postului. Experţii desemnaţi trebuie să îndeplinească cerinţele prevăzute la art. 3 lit.e1) din H.G. nr. 611/2008, cu modificările şi completările ulterioare.
La concursurile pentru care se organizează probă suplimentară, instituția are obligația să se asigure de faptul că între data și ora începerii probei suplimentare și data și ora planificată pentru începerea probei scrise există timp suficient pentru asigurarea fiecăreia dintre etapele descrise la art. 47, alin (3) din H.G. nr. 611/2008, cu modificările şi completările ulterioare, și anume:
a) descrierea probei suplimentare;
De regulă, proba suplimentară se organizează cu maxim două zile lucrătoare înainte de data probei scrise. Proba suplimentară se desfăşoară ulterior afişării rezultatelor la selecţia dosarelor, dar nu mai târziu de data și ora prevăzută în anunţul de concurs pentru proba scrisă.
Persoana care asigură secretariatul comisiei de concurs va convoca experţii nominalizați (inclusiv experții nominalizați pentru soluționarea contestațiilor) pentru limba străină în care se va susţine proba suplimentară, prin e-mail și telefonic, cu cel puţin 3 zile lucrătoare, înainte de desfăşurarea probei suplimentare. E-mail-ul transmis de secretar va conţine date referitoare la:
– data, ora și locul susţinerii probei suplimentare;
– nivelul de cunoștințe al limbii străine potrivit nivelului solicitat în anunțul de concurs (de bază, mediu sau avansat),
– numărul de candidaţi;
– funcția pentru care se solicită proba suplimentară, respectiv serviciul din care face parte postul vacant.
Participarea la desfăşurarea probei suplimentare va fi confirmată prin transmiterea unui e-mail de către experții nominalizați, către secretar, cu minimum 2 zile lucrătoare înainte de desfăşurarea probei suplimentare.
5.2.2. Elaborarea subiectelor pentru proba suplimentară de testare a competențelor lingvistice de comunicare în limbi străine
Proba suplimentară constă în rezolvarea unor subiecte stabilite de expert/expertii nominalizati. Subiectele se stabilesc în funcție de nivelul de cunoaștere a limbii străine cerut, respectiv de bază, mediu sau avansat, realizându-se două variante /seturi de subiecte.
– pentru nivelul de bază de cunoastere a limbii străine, proba suplimentară va consta în traducerea unui text din limba română;
– pentru nivelul mediu, proba suplimentară va consta în traducerea unui text din limba străină în
limba română și a altui text din limba română în limba străină;
– pentru nivelul avansat, proba suplimentară constă în traducerea unui text din limba străină în
limba română, formularea unor răspunsuri în limba străină la întrebări care să dovedească înțelegerea textului, precum și traducerea altui text din limba română în limba străină.
Durata probei suplimentare se stabilește de către expertul nominalizat, în funcție de gradul de dificultate și complexitate a subiectelor, dar nu poate depăși o oră (60 de minute), și se comunică odată cu subiectele candidaților.
Pot participa la proba suplimentară de testare a competențelor lingvistice de comunicare în limbi străine doar candidaţii declaraţi admişi la proba de selecţie a dosarelor.
Expertul/experții răspund pentru asigurarea confidenţialităţii seturilor de subiecte. Pentru candidaţii la ocuparea aceleiaşi funcţii, subiectele sunt identice în cadrul aceluiaşi concurs, cu excepţia cazului în care concursul se desfăşoară în mai multe serii. Seturile de teste se semnează de către expert și vor fi închise în plicuri sigilate purtând ștampila instituției publice.
La ora inceperii probei suplimentare, secretarul comisiei de concurs va face apelul nominal al candidaților și va verifica identitatea pe baza cărții de identitate.
Candidații care nu sunt prezenți la efectuarea apelului nominal sau care nu pot face dovada identității prin prezentarea buletinului sau cărții de identitate sunt considerați absenți.
După verificarea identității candidaților, ieșirea din sală atrage eliminarea din concurs, cu excepţia situaţiilor de urgenţă în care aceştia pot fi însoţiţi de unul dintre membrii comisiei de concurs sau de persoanele care asigură supravegherea.
Expertul prezintă candidaților seturile de subiecte si invită unul dintre candidați să extragă un plic cu subiectele. Secretarul comisiei de concurs distribuie subiectele din plicul ales de candidat, celălalt plic rămânând închis.
După începerea comunicării subiectelor este interzis accesul candidaţilor care întârzie. Pe toată perioada derulării probei, candidaţilor nu le este permisă deţinerea sau folosirea vreunei surse de consultare sau a telefoanelor mobile ori a altor mijloace de comunicare la distanţă, nerespectarea acestor prevederi atrage eliminarea candidatului din proba de concurs.
Rezolvarea subiectelor se realizează doar pe seturile de hârtie asigurate de secretarul comisiei de concurs. La expirarea timpului prevăzut pentru rezolvarea subiectelor, expertul va evalua lucrarea pentru fiecare candidat în parte, conform baremului stabilit.
De regulă, secretarul comisiei de concurs asigură supravegherea candidaților pe toată perioada testării. În cazul în care secretarul comisiei de concurs este indisponibil, acesta poate fi înlocuit temporar de către expertul nominalizat.
5.2.3. Notarea lucrărilor și comunicarea rezultatelor
Experţii nominalizați au obligaţia de a stabili baremul de corectare a subiectelor extrase, până la ora stabilită pentru terminarea probei suplimentare. Baremul de corectare poate să cuprindă: o posibilă variantă de traducere (traducerea oficială, dacă este posibil), punctajele acordate pentru traducerile textelor și la întrebările de înţelegere a textului, după caz, situaţiile de depunctare pentru greşelile gramaticale şi de vocabular din cuprinsul lucrării, precum şi precizarea că nu se depunctează traducerea care nu este identică cu traducerea oficială, candidatul traducând textul şi nemodificând înţelesul acestuia (fiind realizată astfel traducerea și adaptarea). Baremul se afişează la locația de desfăşurare a probei suplimentare anterior corectării lucrărilor.
Corectarea lucrărilor se face imediat după finalizarea probei suplimentare şi se evaluează cu calificativul „Admis” sau „Respins” (este declarat „admis” candidatul care a obţinut minimum 50 de puncte pentru funcții de execuție, respectiv 70 de puncte pentru funcții de conducere din cele 100 de puncte posibile. Dacă nu obțin punctajul minim, vor fi declarati respinsi la sustinerea probei suplimentare, nemaiputând participa la probele următoare ale concursului. Punctajele sprijină expertul/experții în acordarea calificativului. Punctajele vor fi acordate pentru fiecare subiect în parte dar nu se constituie parte din punctajul final al candidatului la concurs.
La finalizarea corectării lucrarilor, expertul întocmește ”Fisa individuala” si ”Rezultate Probă Suplimentară”- conform modelelor anexate, pe care le înmânează secretarului comisiei de concurs.
Rezultatele la proba suplimentară vor fi afișate imediat, de către secretarul comisiei de concurs la locul de desfășurare a probei suplimentare și pe pagina de internet a institutiei, la secțiunea aferenta concursului.
5.2.4. Soluționarea contestațiilor
După afişarea rezultatelor obţinute la proba suplimentară, candidaţii nemulţumiţi pot face contestaţie, în termen de maximum o oră (60 de minute) de la data afişării rezultatului probei suplimentare, care se depune și înregistrează la Compartimentul Relații cu Publicul. După înregistrare, Compartimentul Relații cu Publicul o transmite imediat secretarului comisiei de concurs.
Secretarul comisiei de concurs anunță de îndată expertul nominalizat pentru soluționarea contestațiilor. Expertul va analiza lucrarea/testul scris a/al candidatului/candidaților care a/au depus contestație, precum și baremul de corectare, va completa fișa individuală, după modelul celei prevazute la pct. 5.2.3. Contestația va fi soluționată de regulă, în maximum o oră (60 de minute) de la finalizarea termenului de depunere a contestațiilor.
Rezultatul soluționării contestației, transmis de expert secretarului comisiei de concurs, va fi afișat imediat de către acesta la locația de desfăşurare a probei suplimentare și pe pagina de internet a institutiei. Totodată, secretarul comisiei de concurs va transmite rezultatele finale ale probei suplimentare către membrii comisiei de concurs, în vederea asigurării participării la proba scrisă a concursului de ocupare/recrutare doar a candidaților declarați admiși la proba suplimentară, aceasta având caracter eliminatoriu.
5.2.3 Comunicarea rezultatelor finale
Rezultatul/ rezultatele final/ finale al /ale probei suplimentare de testare a competenţelor lingvistice de comunicare în limbi străine se afişează de către secretarul comisiei de concurs la locația de desfăşurare a probei suplimentare și pe pagina de internet a institutiei, la secțiunea aferentă concursului.
– Anexa nr. 1 – Fişa individuală pentru experţii nominalizați la proba suplimentară de testare a competenţelor lingvistice de comunicare în limbi străine/ experții nominalizați pentru soluționarea contestațiilor la proba suplimentară de testare a competenţelor lingvistice de comunicare în limbi străine;
– Anexa nr. 2 – Rezultatul al probei suplimentare de testare a competenţelor lingvistice de comunicare în limbi străine la concursul de recrutare/promovare.
Avizat, Întocmit,
Șef Serviciu Resurse Umane Consilier grad superior
Stoia Laura Stîngu Georgeta
FIŞA INDIVIDUALĂ pentru experţii nominalizați la proba suplimentară de testare a competenţelor lingvistice de comunicare în limbi străine/ pentru experții nominalizați pentru soluționarea contestațiilor la proba suplimentară de testare a competenţelor lingvistice de comunicare în limbi străine
Limba străină solicitată şi testată:
Nivelul de cunoștințe al limbii străine (de bază, mediu sau avansat):
Data desfăşurării probei suplimentare/
Data și ora soluționării contestației, după caz: Numărul contestației, după caz: |
||
Codul atribuit candidatului | Punctajul probei suplimentare/ soluționarea contestației | Rezultat final
Admis/Respins |
Semnătură expert
Data
Rezultatul final al probei suplimentare de testare a competenţelor lingvistice de comunicare în limbi străine la concursul organizat în data de ………………………………………………. pentru ocuparea posturilor vacante de funcții publice/de natură contractuală
Având în vedere:
Nr.crt. | Codul atribuit candidatului | Funcția pentru care candidează | Limba străină/nivel pentru care s-au testat cunoștințele specifice în cadrul probei suplimentare | Rezultatul probei suplimentare/Rezultatul soluționării contestației
(„admis”/ „respins”) |
Candidaţii declaraţi admişi vor susţine proba scrisă în data de ………………….., ora……….., la sediul …………..
Afişat astăzi ………………………………., ora……………
Secretar