Primul schimb de experiență din proiectul “Care4U- Abordare comunitară pentru adulți care lucrează în prevenția dizabilității la copiii mici”

În perioada 11-12 martie, Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara a organizat primul schimb de experiență din cadrul proiectului la care au participat specialiștii, organizațiile și părinții implicați din partea partenerului din Szeged- Fundația de Sprijin pentru Dezvoltarea Timpurie și Integrare “KORINTA” împreună cu cei din partea DAS MT.
În prima zi a evenimentului, oaspeții au vizitat Centrul de recuperare pentru copii cu dizabilități “Podul Lung” unde specialiștii DAS MT le-au prezentat activitățile, dotările și tipurile de terapii desfășurate la centru, după care au avut loc discuții din ambele perspective.
Doamna Emese Eszteró, directorul general DAS MT, a transmis celor prezenți un mesaj de încredere în impactul pe termen lung al dezvoltării unei rețele de specialiști care vor lucra împreună la un mod de lucru integrat pentru îngrijirea copilului cu dizabilitate:
“Schimbul de experiență între specialisti este binevenit de fiecare dată. Într-un domeniu cum este cel legat de copiii cu dizabilități este și mai interesant, util și de mare impact. Salutăm cu mare bucurie prezența specialiștilor din serviciile sociale și educaționale ale organizațiilor din orașul înfrățit, Szeged, alături de care vom petrece 2 zile pline.“
În cea de-a doua zi a evenimentului a fost vizitată Asociația Casa Faenza- Centrul de zi pentru copii cu autism, unde au fost prezentate activitățile și serviciile oferite și au avut loc discuții despre practicile folosite de specialiști.
La Centrul “Podul Lung” a fost organizată o masă rotundă unde s-a discutat despre politicile locale pentru copiii cu dizabilități și modul de lucru cu copiii cu nevoi speciale, atât la partenerii din Szeged cât și la entitățile implicate din Timișoara. Au fost puse bazele unei rețele de adulți din Timișoara și Szeged, implicați în prevenția și intervenția pentru copiii cu dizabilități.
Au participat specialiștii DAS MT, partenerii din Szeged, reprezentanți ai DGASPC Timiș, Fundația de Abilitare Speranța, Casa Faenza.
Am primit un feedback foarte bun în urma schimbului de experiență din partea participanților, specialiști, părinți, reprezentanți asociații și avem încredere că rezultatele acestor întâlniri vor fi folosite pe termen lung pentru a sprijini familiile afectate de dizabilitatea copilului.
Proiectul “Care4U- Abordare comunitară pentru adulți care lucrează în prevenția dizabilității la copiii mici” este cofinanțat prin programul Erasmus+ al Uniunii Europene.
Lider proiect: Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara
Partener proiect: Fundația de Sprijin pentru Dezvoltarea Timpurie și Integrare “KORINTA”