Istoric

Istoria cantinei sociale

Din informatiile pe care le detine cantina, institutia a parcurs un interesant traseu istoric.
În 1917 comunitatea timişoreană înfiinţează Fundaţia Francisc Iosif I, cu un capital de 100.000 de coroane, pentru ajutorarea familiilor nevoiaşe.
De asemenea, tot în aceeaşi perioadă, Primăria Timişoara a organizat Cantina Săracilor care oferea gratuit masa zilnică la sute de familii sărace.
Persoana cea mai veche angajata pe post de magaziner, relateaza amintiri vechi de peste 37 ani, de pe vremea cand Cantina se afla sub conducerea Sfatului Popular, aproximativ anii1970- 1971 cand toti salariatii Sfatului(actuala Primarie) serveau pranzul la restaurantul cantinei, contra sumei de 5-6 lei, vechi.
Aprovizionarea se facea cu un carucior din piata orasului iar hrana se gatea intr-un cazan, pe motorina. Cantina era foarte saraca, lipseau oalele, tacamurile si aveam multe nevoi
Cantina s-a mutat mai apoi la RA ” Salubritatea GIGEL” din lipsa de fonduri.
In aceasta perioada a functionat si o miniferma la cativa kilometri de Timisoara unde se cresteau porci, pasari existand chiar si o balta cu peste.
Cantina Sociala dimineata servea mancarea pentru saracii orasului, pensionari iar dupa masa lucra in regim de restaurant – se autofinanta prin circuit deschis (nunti, evenimente, sponsorizari).
In 1994 revine inapoi la Primaria Timisoara in cadrul Serviciilor sociale deservind o lista impresionanta de persoane sarace care serveau masa la cantina.
Dosarele abonatilor erau sumare; ancheta sociala si documente de identitate. Numarul abonatilor a crescut de la un an la altul. Daca in 1992 erau in jur de 60 abonati, in 1994 au ajuns la 300 iar in 1999-2000 la peste 1260 de beneficiari.
Adresa cantinei era pe str. Vasile Alecsandri insa tot mai des Primaria a fost sesizata si de presa dar si de catre Directia Sanitara de faptul ca institutia nu mai poate fi autorizata iar activitatea trebuie sa fie mutata intr-un alt spatiu.
Viceprimarul Timisoarei analizand situatia grava creata solicita accesarea de fonduri europene pentru ridicarea unei cladiri noi care sa raspunda standardelor solicitate.
In anul 2005 luna martie postul de conducere al cantinei se ocupa pe perioada nedeterminata prin concurs.

Componenta structurala a cantinei 2005-2007

Conducerea Cantinei de Ajutor Social este asigurată de d-na Rodica Cojan directorul institutiei , numită prin Dispoziţia Primarului nr.1192/25.04.2005.
Incepe o perioada grea pentru institutie, de transformari structurale dar mai ales de acomodare a personalului cu un nou stil managerial, cu noi principii in care respectul fata de beneficiar este ridicat la rang de obligativitate.
Intrucat nu a existat mai nimic din ceea ce inseamna documente de functionare manageriala, prioritatea numarul 1 a constituit-o; regulamentul intern, fisele de post, circuitul documentelor, constituirea de comisii de licitatii, disciplina, de receptie etc. toate necesare unei corecte functionari.
In paralel am depus eforturi foarte mari pentru a termina lucrarile de santier la noul amplasament si punerea in functionalitate a cantinei
In luna aprilie 2005a fost aprobată organigrama si statul de funcţii în urma căreia a fost înfiinţat compartimentul social din cadrul Cantinei de Ajutor Social.
Au fost preluate prin protocol toate dosarele sociale de la Serviciul de Asistenta Sociala a Primariei.
A urmat o perioada de 6 luni in care am parcurs pe teren toate dosarele, le-am reevaluat si am conceput o structura complexa de dosar in conformitate cu legea si cu noile exigente ale cantinei. Compartimentul de asistenta sociala a depus dosarul pentru atestare a Cantinei, la Agentia jud de Prestatii Sociale acest lucru realizandu-se cu success .

In anul 2006, Cantina de Ajutor Social a avut 15 angajaţi din care 7 bucătari care au pregătit hrana necesară pentru o medie lunară de aproximativ 440 abonaţi /lună. iar in anul 2016 avem o medie lunara de 675 de abonati.