Evenimentul va avea loc în Timișoara, Bulevardul General Ion Dragalina, nr. 38-42, în data de 25 noiembrie, începând cu ora 13.00.
Termenul reziliență este împrumutat din științele exacte și definește capacitatea unui material de a rezista la șocuri. În ultimii ani termenul a ajuns să fie folosit în diverse domenii mergând de la neuroștiințe la guvernanță și politici publice.
În Timișoara am trecut prin șocuri succesive, mergând de la pandemia COVID-19 la criza declanșată de războiul din Ucraina. Și ne-am dovedit reziliența ca și comunitate, pe parcursul acestor crize, alegând să colaborăm și să lucrăm împreună: instituții publice, societate civilă, voluntari. Un bun exemplu al acestei colaborări l-a reprezentat inițiativa ”Timișoara pentru Ucraina”. Printr-o mobilizare rapidă am putut să acordăm un sprijin eficient atât refugiaților din Ucraina ajunși în Timișoara, cât și ucrainenilor rămași în țara lor. Sute de oameni – voluntari, reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale și ai instituțiilor publice au fost alături de refugiații din Ucraina ajunși în Timișoara și le-au acordat sprijin la Centrul de suport ”Timișoara pentru Ucraina”. Prima noastră gazdă a fost un centru al Direcției de Asistență Socială destinat seniorilor din Timișoara.
Toți am sperat că războiul va fi gata în curând, dar, din păcate, nu a fost așa. Când a venit timpul ca seniorii Timișoarei să se întoarcă în centrul dedicat lor, a fost nevoie ca activitatea de sprijinire a refugiaților din Ucraina să se desfășoare într-un alt spațiu. În ajutorul nostru au venit membrii LIONS Timișoara, sprijiniți de Multidistrictul LIONS din Danemarca, care au contribuit cu 35.000 Euro la reabilitarea și dotarea unui nou spațiu destinat sprijinirii persoanelor care fug de războiul din Ucraina.
Astăzi putem să prezentăm cu mândrie rezultatul acestei colaborări și le putem mulțumi tuturor celor care au contribuit: domnului primar Dominic Fritz care a dat tonul acestei deschideri a instituțiilor publice către colaborarea cu societatea civilă, membrilor consiliului local care au aprobat ca noul spațiu să fie încredințat Direcției de Asistență Socială, domnului Ciprian Iosep – Guvernator District LIONS România, doamnei Pompilia Szellner – Imediat Past District Guvernator și inițiatoarea acestor activități în România, domnului Toma Remus Mișcă – Past District Guvernator și cel care a realizat legătura cu Multidistrictul Danemarca, conducerii și membrilor Cluburilor LIONS din Timișoara și LIONS din Danemarca, precum și tuturor membrilor organizațiilor neguvernamentale și voluntarilor care au fost alături de noi în toată această perioadă.
Împreună suntem mai puternici și Direcția de Asistență Socială a municipiului Timișoara dorește să valorifice ceea ce a învățat în intervenția din aceste crize. Astfel în spațiul nou inaugurat funcționează Serviciul Reziliență și Mobilizare Comunitară, unde se continuă activitatea de sprijin a refugiaților din Ucraina, dar unde ne pregătim activ pentru a avea un răspuns eficient la viitoarele crize.