Serviciul de asistență comunitară Dorobanți a fost dezvoltat prin
proiectul „COMunitateTM – Acțiuni pentru integrarea socio-culturală a grupurilor vulnerabile”. Proiectul contribuie la implementarea Strategiei de Dezvoltare Locală a GAL Timișoara și este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014–2020, printr-un mecanism de tip Dezvoltare Locală plasată sub Responsabilitatea Comunităților. Valoarea proiectului este 1.371.845,51 RON.
Evenimentul de deschidere va avea loc în data de 09.11.2022, la sediul Serviciului de Asistență Comunitară Dorobanților din str. Andrei Șaguna (fosta Calea Dorobanților) nr. 42 începând cu ora 14.00.
Proiectul „COMunitateTM – Acțiuni pentru integrarea socio-culturală a grupurilor vulnerabile” se derulează în perioada 02.05.2022 – 31.10.2023. Obiectivul general al proiectului îl reprezintă reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie și excluziune socială din comunitatea marginalizată prin dezvoltarea și furnizarea unui serviciu social de tip asistență comunitară, facilitarea participării la viața comunității prin activități culturale și acțiuni de combatere a discriminării și desegregării.
Activitățile proiectului includ:
● Dezvoltarea unui serviciu social de tip asistență comunitară
● Furnizarea unui serviciu social de tip asistență comunitară
● Organizarea și derularea de activități/evenimente cultural-artistice și sportive destinate persoanelor în risc de sărăcie și excluziune socială
● Derularea de campanii și activități de informare, conștientizare, realizarea de studii în domeniul combaterii discriminării și pregătirea procesului de desegregare și integrare a grupului marginalizat în societate.
Activitățile din cadrul proiectului se adresează persoanelor singure și familiilor în risc de sărăcie și excluziune socială cărora le propune un serviciu social de tip asistență comunitară. O echipă formată din asistent social, psiholog și asistent medical este alături de beneficiari și-i sprijină să acceseze servicii și beneficii de care au nevoie, să-și dezvolte competențe de relaționare și comunicare, precum și competențe pentru o viață mai sănătoasă.
În paralel, copiii participă la activități de tip dans, teatru, desen, învățare prin joacă, noțiuni introductive în IT, grupuri de combatere a discriminării, toate acestea ajutându-i să dezvolte abilități sănătoase în relaționarea cu ceilalți. O parte dintre aceste activități sunt susținute cu ajutorul voluntarilor din comunitate.
Prin intermediul evenimentelor cultural-artistice și sportive organizate în comunitate ne propunem să punem accent pe lucrurile care apropie membrii comunității și de care se pot bucura împreună cu scopul de a combate discriminarea.
În același timp suntem ne dorim ca întreaga comunitate să cunoască mai multe despre viața persoanelor în risc de sărăcie și excluziune socială și, poate, să ajungă să le privească mai empatic și cu mai multă înțelegere.
Vă așteptăm cu drag să discutăm despre activitățile acestui proiect care-și propune să sprijine populația vulnerabilă de pe teritoriul GAL Timișoara și să creeze o comunitate mai tolerantă și inclusivă.